• Жизнени преходи в трансформиращото (се) село: памет, идентичност, наследяване

 Този сборник е посветен на една изключително актуална в съвремието ни проблематика, породена от динамичните и комплексни промени в българските села. През последните тридесетина години те се превърнаха в социално и културно пространство, в което могат да се наблюдават противоречиви състояния, породени от несъответствие на жизнения опит и бързо променящите се обективни структури. Той би могъл да се опише с паралелното протичане на две противоположни тенденции: от една страна, „замиране“ (изчезване, обезлюдяване, драстично демографско застаряване), а от друга – „обновяване“ (връщане на село, заселване на млади хора, предприемачески дух и инициативи).

    Тази ситуация изисква да бъде документирана, анализирана и обяснена, за да се разберат протичащите процеси, но също и да се установи как хората, които предизвикват или понасят промените, удържат жизнеността на общностите и устойчивостта на териториите, които обитават. Такава беше перспективата на нашия интердисциплинарен екип, когато започна работа по проекта Жизнени преходи в трансформиращото (се) село: памет, идентичност, наследяване 1 и осъществи теренни изследвания, които съчетават класически и съвременни методи в хуманитарните и социалните науки. Събраните материали включват разкази, животоописания, изкази и образи, които са ядро за описание и анализ на възгледите и практиките на локалните общности и техните членове. Те дават възможност да се насочим към общия смисъл и значения, които се съдържат в тях, за да се обърнем към съвременните процеси, протичащи в българското село. Жизнените трансформации засягат не само отделната личност, но и колектива, преминаващ през икономическите, политическите и културни преходи, които бележат историята на селата и се вписват в по-широкия български контекст.

Сборникът е финансиран по проект Жизнени преходи в трансформиращото (се) село: памет, идентичност, наследяване от Фонд Научни изследвания на Министерство на образованието и науката, договор КП 06 – Н40/5.

Сборникът на български език може да намерите тук!

The book in English can be found here!